Megújult a Zsóry-fürdő

Mezőkövesdi apartmanjaink színvonalas szállással várják

Kisfa 1
Kisfa utcai apartmanház

Apartmanház 1, Mezőkövesd
Apartmanok kültéri medencével
Kisfa apartman, Mezőkövesd
Kisfa Apartmanok
Szállás a Zsóry-fürdő közelében
már 2.900,- Ft / fő / éj ártól!

Kisfa 2
Csalogány utcai apartmanház

Apartmanház 2
Apartman kültéri jacuzzival

2017 végére ismét bővült

a fürdő egy kültéri csúszdaparkkal

Hírek

Húsvét Mezőkövesden, szállás a Zsóry fürdő melletti Kisfa Apartmanban.

A húsvét egyike az egyház mozgó ünnepeinek, mely a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapra esik, rendszerint március 22. és április 25. közé. Hamvazószerda pedig a húsvét vasárnap előtti negyvenedik napot, egyben a nagyböjt kezdetét jelenti. Húsvét-már a neve is utal rá- a 40 napos nagyböjt végét jelenti, amikor először lehet húst enni és a böjt elmúltával az étkezés sokszínűsége, bősége kerül a középpontba. Természetesen a jellegzetes ételek tájegységenként eltérőek lehetnek, ugyanúgy mint a húsvéti népszokások. Egy-egy momentum közös mindben: a húsvéti tojás festés és a locsolkodás.

Ennek szellemében ismét megrendezésre kerül a hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti program Mezőkövesden.

Ha valaki szeretné (újra) átélni a letűnt korok húsvéti hagyományait, és kíváncsi arra, hogy a régi paraszti világban milyen szokásokkal ünnepelték a feltámadást, akkor feltétlenül látogasson el Mezőkövesdre, ahol 2002. óta rendszeresen kerül megrendezésre a Matyó Húsvét. Érdemes Mezőkövesden szállást foglalni erre a 2-3 napra, a Zsóry fürdőben sok apartman közül lehet választani.

Az események zöme a város népművészeti központjában található védetté nyilvánított, autentikus népi építészeti jegyeket viselő „Hadas” városrészben zajlik. A meszelt falú, nádfedeles házikókban helybéli kézművesek mutatják be tudásukat, az udvarokban és a kanyargós utcákon portékáikat kínálják a mesterek. Mezőkövesden mindkét napon a térség hagyományőrző csoportjai, énekesek, zenészek és a Matyó Néptáncegyüttes műsora szórakoztatja a látogatókat.

A Matyó népművészet – benne a hímzés, a tojásfestés, a viselet – 2012-ben felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára.

Húsvét hétfőn locsolkodtak a lányos házaknál. A friss víznek megtisztító, megújító erőt tulajdonítottak.

A mezőkövesdiek pipiccsel, vagyis madárka alakú kaláccsal kínálták a locsolkodni érkező legényeket, és a tojásfestés és ajándékozás hagyománya is jellemző errefelé.

A piros színnek védelmező erőt tulajdonítottak, ezért  a húsvéti tojásokon is nagyon jellemző a piros szín használata. A nyúl és a tojás úgy kerül összefüggésbe a feltámadással és a tavaszi bőségvarázslással, hogy a nyulat a legszaporább állatként tartották számon, a tojás pedig az élet reményét jelentette.

Pipics – a matyó húsvét kalácskája.

A locsolkodó gyerekek a hímes tojás mellé kaptak egy darab kalácsot, a pipicset. Ezt a vicces nevű sütemény kelt tésztából készítik és madárkaformájúra hajtogatják a mezőkövesdi asszonyok.

A pipics leginkább a brióshoz hasonlít, csak nem csigaformába tekerik a tésztát, hanem az egyik végénél csomóra kötik. Ez lesz a madárka feje. A csomó másik oldalán a hosszabban nyúló tésztát be kell cakkozni, így lesz farka a madárnak. A madárka teste pedig maga a csomó lesz, ami néha igencsak kövérkére kel.

Látogasson el Mezőkövesdre és legyen részese ennek a régmúltra visszanyúló, színes, hagyományőrző programsorozatnak.

Érdemes eltölteni Mezőkövesden akár 2-3 napot is ebben az időszakban. A vásári hangulat magával ragadja a nézelődőket mind a 2 napon, így érdemes szállást foglalni például a Zsóry fürdő melletti Kisfa Apartmanok egyikében. Apartmanjaink alkalmasak 4 és 6 fő elhelyezésére 2 ágyas szobákban. A fürdő gyalog 10 percre van a szállástól, kellemes időtöltést, ellazulást nyújt a mezőkövesdi mozgalmas programok után. Étkezési lehetőség a szállás közelében több is van, az egyik az apartmantól 30 m-re található. Az egész napos nézelődés után nem kell az apartman konyhájában főzőcskéznie. Mezőkövesden a Zsóry fürdőben érdemes szállást foglalni valamelyik családias apartmanban az ünnepi időszakban is, hiszen a környéken sok helyen szintén tartalmas programokkal készülnek a húsvétra.

A felújított Zsóry fürdő melletti szállás igényesen berendezett apartmanokkal várja vendégeit.

Kiránduláshoz ajánlott úticélok

Mezőkövesdi programok

Scroll Up